Svátek má: Brigita

Regiony

Velikost textu:

Vysočina: Při výlovu snědli skoro půl tuny ryb

Vysočina: Při výlovu snědli skoro půl tuny ryb

Ke dvěma tisícům lidí si podle odhadů pořadatelů nenechalo ujít sobotní výlov rybníka U Komára v Necehli nedaleko Telče. Loni se kvůli nepříznivému vývoji koronavirové situace nekonal.

Ilustrační foto
4. října 2021 - 11:00

Letos ho místní hasiči ve spolupráci s obecním úřadem připravili už ve zbrusu novém zázemí areálu, který podle starosty Karla Hirše vyšel na zhruba 1,8 milionu korun.

V plánu je jeho další vylepšování. Aktuálně se pracuje například na vybudování toalet. „Výsledná cena by byla mnohem vyšší, kdybychom si řadu věcí nedělali svépomocí za účasti dobrovolníků,“ uvedl starosta s tím, že na zdárném průběhu akce se podílí na 30 lidí.

Během výlovu se spotřebovalo bezmála půl tuny ryb. Lidé měli možnost si po poledni zakoupit živou rybu a odnést si ji domů. Za kilogram kapra zaplatili 75 korun. Od deseti hodin dopoledne byl k dispozici smažený rybí řízek s bramborovým salátem, masové koule, rybí polévka, tradiční bramborák, palačinky a případně také vepřový steak.

Přípravu na výlov podle starosty ovlivnila předpověď počasí a také koronavirus. „Nevěděli jsme, jestli se lidé právě kvůli koronaviru nebudou bát přijít, ale vzhledem k tomu, že jsme v Nevcehli očkovaní skoro všichni, tak nebyl důvod se bát,“ doplnil starosta.


Hojná účast byla překvapením. „Ostatně jako pokaždé,“ glosuje Hirš. Lidé výlov podle něj vyhledávají kvůli domácí atmosféře, která na akci vládne. Možná je to i tím, že v kuchyni přidávají při smažení rybích řízků do oleje i tuk. Je to prý proto, aby strouhanka byla vláčná.





(pšt, novinkyvysocina.cz, zdroj: Jihlavské listy)