Svátek má: Alžběta

Regiony

Velikost textu:

Už jste jedli kucmouch? Mladí kuchaři z Vysočiny poradí, jak na to

Už jste jedli kucmouch? Mladí kuchaři z Vysočiny poradí, jak na to

Deset vybraných žáků oboru kuchař-číšník jihlavské střední odborné školy služeb si v těchto dnech vyzkoušelo přípravu osvědčených receptů z Vysočiny za použití bio produktů od místních farmářů.

Žáci oboru kuchař-číšník
8. listopadu 2018 - 11:01

Na správné postupy, dochucení i servírování dohlížel zkušený kuchař Michal „Hugo“ Hromas. Novinkyvysociny.cz o tom informoval tiskový odbor Kraje Vysočina.

Zkušený Mistr vysvětloval budoucím kuchařům, že není umění vzít módní a drahé suroviny, něco z nich uvařit a dát je na talíř, ale mnohem větší výzva je vzít obyčejné suroviny a udělat z nich něco pěkného, co dává smysl.

Přítomní tak mohli na závěr ochutnat žitný chléb s kozím sýrem a medem, kucmouch s černou omáčkou s povidly a slaninou, černé jelítko a cmunda s pečenou hruškou a cibulí, steak z vepřové panenky se švestkovou omáčkou a tradiční krajové mrkvance.
 
„Koncept společného vaření žáků s profesionálním kuchařem se nám velice osvědčil. Letos mohli naši žáci vařit mimo jiné s francouzských šéfkuchařem, držitelem dvou michelinských hvězd Phillipem Millem a jsou to pro ně neocenitelné zkušenosti," říká ředitel školy Libor Fasora.


Podle ředitele už při studiu nahlédnou pod ruce špičkovým kuchařům a zjistí, že kuchařina je sice těžká dřina, ale zároveň velmi kreativní umění. Raut s ochutnávkou připravených pokrmů navazoval na seminář Bio v regionu Kraje Vysočina, zaměřený na ekologické zemědělství v regionu i produkci místních biopotravin.

Semináře se účastnili kromě veřejnosti rovněž žáci oboru kuchař - číšník i žáci prvních ročníků nové studijního oboru Potraviny a výživa.

(pšt, novinkyvysociny,cz, foto: Kraj Vysočina)