Svátek má: Evžénie

Regiony

Velikost textu:

Chutě a vůně Mexika pronikají do školních jídelen na Vysočině

Chutě a vůně Mexika pronikají do školních jídelen na Vysočině

Možnost poznat Mexiko ve všech jeho podobách měli žáci krajské střední školy OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava. V rámci Dne mexické kuchyně se nejen vařilo a servírovalo tradiční mexické jídlo.

Dny mexické kuchyně
1. února 2019 - 11:00

Do celého projektového dne se vedle kuchařek obou školních jídelen zapojili také žáci oborů kadeřník, kuchař-číšník, fotograf, kosmetička i žáci obchodní akademie. Novinkyvysocina.cz o tom informoval tiskový odbor Kraje Vysočina.

Kuchařky připravily strávníkům osvěžující tortillovou polévku s rajčaty, pracné tacos s kuřecí tingou, fazolemi a guacamole.

Jako dezert byl podáván vynikající čokoládový tamal s ořechy, ovocným přelivem a mátou. Na vše dohlížela přímo na místě bedlivým okem velvyslankyně Mexika Rosaura Leonora Rueda Gutiérrez.
 
Kuchařky ze dvou školních jídelen, které patří k největším stravovacím provozům středních škol v Jihlavě, se chopily výzvy a k obědu připravily typická mexická jídla, která nabídly třetině z 2000 strávníků, kterým denně zabezpečují obědy.

Ve škole nechyběl bar míchaných nealkoholických nápojů, tematický fotokoutek, třídy vyzdobené v mexických národních barvách nebo podmanivá mexická hudba. Žáci oblékli ponča a mnozí doplnili outfit sombrery i pomalovanými obličeji ze „země mrtvých“ ve stylu Coco.


Celý den bylo možné ochutnat mexické speciality připravené žáky praktického výcviku – avokádové guacamole, nejrůznější salsy nebo sladké churros.
 
Vaření z netradičních surovin a zahraniční kuchyni si školní jídelny na Vysočině vyzkoušely už podruhé. „V loňském roce jsme na hotelové škole v Havlíčkově Brodě přivítali španělského velvyslance v rámci Dnů španělské kuchyně.

(pšt, novinkyvysocina.cz, foto: Kraj Vysočina)